Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget behandler nå forslag til statsbudsjett for 2025. Folkehøgskolerådet har sendt inn skriftlig innspill til komiteen og deltatt i den muntlige høringen. Under er Folkehøgskolerådets skriftlige innspill. I tillegg kan du se opptaket fra den muntlige høringen i Stortinget. Omtale av folkehøgskole står i Prop 1. S (2024-2025) Programkategori 07.50 Kompetansepolitikk og livslang læring, under kapittel 253 Folkehøgskular.
Positive signaler for videre satsing på folkehøgskolene
Prisjustering i tråd med folkehøyskoleloven
Folkehøgskolerådet er glade for at folkehøgskolene blir prisjustert slik Stortinget selv har bestemt gjennom folkehøyskoleloven. Vi er også glade for at noe av kuttet som ble gjennomført i 2023 kompenseres.
Opptrappingsplan for utdanningsstøtte
Folkehøgskolenes formål, å fremme allmenndanning og folkeopplysning, er viktigere enn noen gang. Det er krig i våre nærområder og det er uhyre viktig å myndiggjøre ungdom til å ta del i folkestyret. Vi registrerer også det store frafallet fra høyere utdanning og at det legges opp til virkemidler for at flere skal kunne fullføre både videregående skole og høyere utdanning raskere. Å gå på folkehøgskole mener vi bidrar til at elevene blir mer reflekterte og motiverte. Gjennom et slikt år får ungdommene en klarere plan for hva de ønsker å studere eller arbeide med. Det er viktig for raskere gjennomføring av videre utdanning. I omtalen av utdanningsstøtte på side 215 ser vi også at det legges vekt på at studenter kan jobbe ved siden av. Det kan ikke folkehøgskoleelevene.
Stortinget har fjernet tilleggspoeng for gjennomført folkehøgskolekurs fra 2027. Utdanningsstøtten til folkehøgskoleelevene er lavere enn for andre studenter i tærtiær utdanning. For å kompensere for bortfall av tilleggspoengene og sikre at økonomi ikke skal være et hinder for å gå på folkehøgskole, vil vi foreslå at det iverksettes en opptrappingsplan for å øke utdanningsstøtten for folkehøgskoleelever. Ref. Programkategori 07.80 Utdanningsstøtte.
Forslag:
Det iverksettes en opptrappingsplan for utdanningsstøtte for elever på folkehøgskole og at utdanningsstøtten utvides med en uke fra høsten 2025. Det bevilges 9 millioner til dette.
Inkluder folkehøgskolelærerne i stipendordningen for lærere
Vi viser til Hurdalsplattformen der det heter at regjeringa vil: Leggje til rette for at folkehøgskulelærarar kan ta praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Vi viser også til merknaden fra Ap, Sp og SV i innstillingen statsbudsjettet for 2021 der det står at «lærere i folkehøgskolene bør innlemmes i Utdanningsdirektoratets stipendordning for lærere som ønsker å ta PPU.» De som underviser i folkehøgskolene, er underlagt krav til kompetanse i opplæringsloven. Vi viser derfor til ordningen under kapittel 225, Tiltak i grunnopplæringa, post 22 Vidareutdanning for lærarar og skuleleiarar og ber om at de som underviser i folkehøgskolene blir tilsluttet ordningen.
Forslag:
Folkehøgskolelærere får ta del i stipendordningen for lærere under kapittel 225, post 22, Vidareutdanning for lærarar og skuleleiarar.
Ny folkehøgskolelov i 2025
I 2025 vil komiteen vedta ny lov om folkehøgskole. Vi ber om at komiteen bidrar til at vi får en lov som gir god forutsigbarhet for folkehøgskolene de kommende årene. I høringsutkastet fra regjeringen foreslås det at loven skal tre i kraft fra høsten 2025. Vi mener det er uforsvarlig siden opptaket og elevkontraktene for høstens kurs 2025 starter 15.november i år.
Dersom komiteen ønsker å løfte fram folkehøgskolene i det året Stortinget vedtar ny lov, kan komiteen bevilge midler til et Nasjonalt ombud for folkehøgskoleelever. Forslaget er fremmet i Kunnskapsdepartementets høringsforslag om ny lov. Siden det foreligger et forslag om å opprette et nasjonalt ombud for fagskolestudenter ville det vært naturlig å opprette det samme for folkehøgskoleelever.
Forslag:
Det opprettes et Nasjonalt ombud for folkehøgskoleelever fra høsten 2025. Det bevilges kr 500 000 til dette.
Nye folkehøgskoleprosjekter og merarbeid
Vi viser til at Stortinget har vedtatt at det ikke skal åpnes for nye folkehøgskoleprosjekter før kriterier for godkjenning er på plass, og ber om at det holdes fast på dette. Kriteriene antar vi kommer når loven er vedtatt i juni 2025 og at nye søknader kan komme våren 2026.
Vi viser også til merarbeid i Folkehøgskolerådets sekretariat og ber om økte midler til å kunne gjøre samordningsoppgavene på best mulig måte.
Forslag:
Post 71 økes med 900 000.
Video fra Stortingets høring om statsbudsjettet, torsdag 24.10.2024.
コメント