Ringerike folkehøgskole hylles for helhetlig og fremoverlent arbeid med bærekraft.
– Det er en stor ære å vinne prisen. Bærekraft har vært et fokus hos oss på skolen lenge, sier Morten Eikenes, rektor ved Ringerike folkehøgskole.
Folkehøgskolenes bærekraftpris ble delt ut for femte år på rad under Rektormøtet på Sanner tirsdag 14. januar.
Juryen bestod av representanter fra Miljøfyrtårn, FN-sambandet og folkehøgskolene sentralt.
Ringerike folkehøgskole ble pekt ut som vinner.
– Det var utfordrende for juryen å velge en vinner. De nominerte skolene var svært konkurransedyktige og hadde gjort en solid innsats for å fremme bærekraft, sier Vetle Hove, rådgiver i Folkehøgskolerådet.
Store utslippskutt
Hensikten med prisen er å motivere folkehøgskolene til å jobbe for å nå målene i folkehøgskolenes felles Bærekraftvedtak fra 2019.
Ett av målene er å redusere folkehøgskolenes klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030.
Ringerike folkehøgskole har vært tidlig ute med reduksjon av sitt utslitt, og har de siste årene blant annet halvert antall flyreiser på skolen. I tillegg installerte skolen solcellepaneler i 2023, med støtte fra Sparebankstiftelsen.
Ringerike hedres for sitt brede fokus, og arbeidet de gjør med sosial bærekraft. Skolen arrangerer blant annet «helsedans» til funksjonsnedsatte i lokalmiljøet ti ganger i året, gir årlige donasjoner til veldedige organisasjoner, og legger til rette for sosiale treff mellom elever og eldre. Fra i år har skolen en avtale med kommunen om bosetting av ukrainske flyktninger.
Fokus på elevene
Mens klimagassutslipp er viktig, har folkehøgskoler en unik rolle i unges dannelse. Juryen ble derfor begeistret av å se skolens innsats for å styrke elevenes kunnskaper om bærekraft. Gjennom blant annet skolens nye undervisningsrom for bærekraft, drivhus og et bærekraftråd bestående av både elever og ansatte, sørger skolen for at elevene får nødvendig kompetanse og kunnskap for å løse morgendagens utfordringer.
– Det viktigste vi som rektorer kan gjøre, er å endre holdningene til elevene hvert år. Om jeg kan sende av gårde 125 elever i året som har gode holdninger til bærekraftmålene, da er jeg fornøyd. For å få det til må vi som ansatte stå frem som forbilder og vise at vi tar det seriøst, sier Eikenes.
Juryens begrunnelse
«Ringerike har lenge vært fremoverlent i arbeid med bærekraft. Gjennom sitt fokus på sosial bærekraft bidrar skolen aktivt til et inkluderende lokalmiljø og en mer rettferdig verden. Med initiativer som drivhus, solcellepaneler, kutt i flyreiser og et nytt undervisningsrom for bærekraft, sørger skolen for å både nå målene i folkehøgskolenes bærekraftvedtak, og at skolens elever får solid kunnskap om bærekraft. Ved å dele erfaringer og resultater fra sitt bærekraftarbeid, viser skolen vei og motiverer andre til å ta grep for en bærekraftig framtid.»
Comments